Onderhoudstips voor kunststof kozijnen: zo houd je ze in topconditie

Onderhoudstips voor kunststof kozijnen: zo houd je ze in topconditie

Kunststof kozijnen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, isolerende eigenschappen en onderhoudsgemak. Met de juiste zorg gaan kunststof kozijnen jarenlang mee. In deze post lees je over onze tips om jouw kunststof kozijnen in topconditie te houden. 

1. Regelmatig schoonmaken

Waarom? Kunststof kozijnen trekken stof, vuil, en luchtvervuiling aan. Regelmatige schoonmaak voorkomt ophoping van vuil, wat op termijn de uitstraling van je kozijnen kan verminderen.

Hoe?

  • Gebruik een mild schoonmaakmiddel: Vul een emmer met warm water en voeg een kleine hoeveelheid mild schoonmaakmiddel toe. Een druppeltje groene Dreft doet het ook goed op kunststof kozijnen.
  • Vermijd agressieve en schurende middelen: Gebruik een zachte doek of spons en vermijd agressieve en schurende reinigingsmiddelen of harde borstels, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.
  • Neem af met schoon water: Neem de kozijnen af met een schone doek met enkel water om de resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.
  • Droog af: Droog de kozijnen af met een schone, zachte doek om watervlekken te voorkomen.

 

2. Controleer en onderhoud het hang- en sluitwerk

Waarom? Het hang- en sluitwerk van kunststof kozijnen zorgt voor de juiste werking van de ramen en deuren. Slecht onderhoud kan leiden tot slijtage en problemen met openen en sluiten.

Hoe?

  • Inspecteer regelmatig: Controleer de scharnieren, sloten, en handgrepen op tekenen van slijtage of schade.
  • Smeer bewegende delen: Gebruik siliconenvrij smeermiddel voor scharnieren en sloten om soepel bewegen te garanderen. 
  • Verwijder vuil: Houd groeven en rails vrij van stof en vuil door regelmatig schoon te maken met een borstel of stofzuiger.

 

3. Controleer de rubbers en dichtingen

Waarom? Rubbers en dichtingen zorgen voor een goede afsluiting tegen tocht en water. Beschadigde dichtingen kunnen de isolerende eigenschappen van je kozijnen verminderen en tot lekkages leiden.

Hoe?

  • Inspecteer de dichtingen: Controleer regelmatig of de rubbers nog flexibel en onbeschadigd zijn.
  • Reinig voorzichtig: Maak de dichtingen schoon met een zachte doek en milde zeepoplossing. Vermijd schurende reinigingsmiddelen.
  • Vervang indien nodig: Als de rubbers broos of beschadigd zijn, vervang ze dan om optimale afdichting te garanderen.

 

4. Onderhoud de ventilatieroosters regelmatig 

Waarom? Ventilatieroosters in kunststof kozijnen zorgen voor frisse lucht en voorkomen vochtproblemen binnen. Verstopte roosters kunnen de luchtcirculatie belemmeren.

Hoe?

  • Reinig de roosters regelmatig: Maak ventilatieroosters schoon met een zachte borstel of stofzuiger om stof en vuil te verwijderen.
  • Controleer op verstoppingen: Inspecteer de roosters regelmatig en verwijder eventuele verstoppingen.

 

Conclusie

Met deze onderhoudstips kun je de levensduur en uitstraling van je kunststof kozijnen aanzienlijk verlengen. Ze zijn ontworpen voor gemak en duurzaamheid, maar een beetje aandacht en zorg zal ervoor zorgen dat ze er jarenlang mooi en functioneel blijven uitzien. Voor meer informatie of vragen over onderhoud, neem contact met ons op!

Bezoek onze showroom of neem contact met ons op voor meer tips en persoonlijke adviezen over het onderhoud van kunststof kozijnen.

Maak een afspraak

Op locatie of in de showroom