Algemene voorwaarden

1. ALGEMEEN:

ALGEMENE VOORWAARDEN VKE (VERKOOP EN MONTAGE)

VKE Apeldoorn b.v. Stadhoudersmolenweg 186 7317 AZ Apeldoorn

Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle door VKE Apeldoorn (hierna te noemen “VKE”), met (een) derde(n), verder koper/opdrachtgever genaamd, gesloten overeenkomsten, dan wel daaruit voortvloeiende overeenkomsten, betreffende levering(en) dan wel werkzaamheden. Te allen tijde zullen deze voorwaarden gelden, voor zover althans schriftelijk niet uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Afwijkingen van deze voorwaarden dient altijd schriftelijk te zijn overeengekomen. Deze algemene voorwaarden prevaleren te allen tijde boven eventuele algemene voorwaarden van de opdrachtgever. Ook indien de voorwaarden van de opdrachtgever een bepaling van gelijke strekking hebben als hiervoor vermeldt, hebben de algemene voorwaarden van VKE om te allen tijde voorrang boven dergelijke eventuele voorwaarden van de opdrachtgever.

2. PRIJZEN:

a. Prijsopgaven geschieden slechts op basis van de op het tijdstip van de koop of de opdracht geldende prijzen en bestaande omstandigheden.

b. Indien na het sluiten van de Overeenkomst doch voor levering één of meer der kostenfactoren een wijziging ondergaan, is VKE gerechtigd de overeengekomen prijs dienovereenkomstig aan te passen. VKE is bevoegd extra kosten in rekening te brengen indien sprake is van kostenverhogende omstandigheden waarmee VKE redelijkerwijze geen rekening behoefde te houden, welke niet aan VKE kunnen worden toegerekend of welke in verhouding tot de prijs van de levering aanzienlijk zijn.

c. Voorts worden aan de opdrachtgever onverkort doorberekend (als kostenverhogende omstandigheden), voor zover deze wijzigingen na datum offerte plaatsvinden. Dit zijn omstandigheden:
– door de Nederlandse overheid (de Europese overheid daaronder mede begrepen) en/of vakorganisaties opgelegde of gewijzigde belastingen, invoerrechten, heffingen, lonen, arbeidsvoorwaarden, sociale verzekeringen of andere lasten;

– door de overheid en/of vakorganisaties wijzigingen worden gebracht in de lonen, arbeidsvoorwaarden, cao’s, BTW of sociale verzekeringen e.d. c.q. indien wijzigingen worden aangebracht in de prijzen van toeleveranciers;
– die van dien aard zijn dat bij het tot stand komen van de overeenkomst geen rekening behoefte te worden gehouden met de kans dat zij zich zouden voordoen;

– die VKE niet kan worden toegerekend en
– die de kosten van het werk verhogen.
d. Indien VKE van oordeel is dat kostenverhogende omstandigheden zijn ingetreden, dient zij de opdrachtgever hiervan onmiddellijk adequaat en schriftelijk op de hoogte te stellen.
e. VKE is gerechtigd andere prijsstijging van kostprijsbepalende factoren die zijn ontstaan na het tot stand komen van de Overeenkomst, doch voor de oplevering, aan de opdrachtgever door te berekenen. Indien VKE dit doet binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst, heeft de consument het recht de overeenkomst te ontbinden, van welk recht hij gebruik moet maken binnen acht dagen na kennisgeving van de prijsverhoging. Ontbinding van de overeenkomst op deze wijze geeft geen der partijen het recht op schadeloosstelling.
f. Alle offertes zijn vrijblijvend, tenzij anders is overeengekomen.
g. In geval er ter zake door enigerlei overeenkomst een schriftelijke bevestiging onzerzijds is verzonden, dan geeft die bevestiging de juiste inhoud van de overeenkomst aan.

h. Eventueel gedane mededelingen, c.q. toezeggingen van door VKE ingeschakelde tussenpersonen, medewerkers en/of vertegenwoordigers binden VKE ingeschakelde tussenpersonen, medewerkers en/of vertegenwoordigers binden VKE slechts na schriftelijke bevestiging.
i. Op het ontbreken van de in het voorgaande lid genoemde schriftelijke bevestiging, kan enkel door VKE een beroep worden gedaan.

j. Bij veranderingen of aanvullingen van de opdracht zal verrekening plaatsvinden: VKE zal het meerwerk c.q. minderwerk in rekening c.q. in mindering brengen. Indien er een saldo aan minderwerk in mindering dient te worden gebracht, is VKE gerechtigd 10% van de in mindering te brengen prijs aan de opdrachtgever in rekening te brengen, zijnde een vergoeding voor de gemaakte kosten en de gederfde winst.

3. AFLEVERING:

a. Behoudens in het geval van artikel 7:11 Burgerlijk Wetboek worden de goederen voor risico van de koper/opdrachtgever vervoerd en wordt levering geacht te hebben plaatsgevonden door aanbieding van de zaken op de overeengekomen plaats. VKE is vrij in de keuze van het transportmiddel en koper/opdrachtgever is gehouden diens medewerking te verlenen aan de afleveringsbehandeling.
b. Een bij de aflevering verstrekt document wordt geacht de hoeveelheid en hoedanigheid der zaken juist weer te geven, tenzij koper/opdrachtgever eventuele bezwaren terstond schriftelijk kenbaar maakt aan ons. koper/opdrachtgever is gehouden de zaken bij in ontvangstneming op hoeveelheid en hoedanigheid te controleren.

4. LEVERING EN LEVERTIJD:

a. Opgegeven levertijden zijn indicatief en gelden slechts als fatale termijn indien zij zonder voorbehoud in de schriftelijke opdracht zijn overeengekomen. Indien partijen geen levertijd zijn overeengekomen, dient koper/opdrachtgever VKE schriftelijk een termijn te gunnen om als nog te presenteren, alvorens zich te kunnen beroepen op overschrijding van de levertijd.

b. De opdrachtgever heeft geen recht op enige schadevergoeding bij een eventuele overschrijding van de opgegeven levertijd, tenzij zulks uitdrukkelijk is overeengekomen, dan wel indien de overschrijding rechtstreeks en onmiddellijk gevolg is van grove schuld of onzorgvuldigheid van VKE. De schadevergoeding strekt zich alleen uit over de directe schade en kan niet meer dan 5% van de opdrachtwaarde bedragen. In geen geval strekt de aansprakelijkheid van VKE zich echter uit tot indirecte en gevolgschade. Wegens overschrijding van de levertijd kan de Opdrachtgever de order niet annuleren of de ontvangst en/of betaling der goederen weigeren.

c. VKE heeft steeds het recht te leveren onder rembours.
d. Koper/opdrachtgever heeft niet het recht geleverde zaken te retourneren, behoudens bij aantoonbare gebreken daaraan en in overleg met VKE.

5. AFNAME:

a. Bij levering op afroep moet binnen de overeengekomen termijn worden afgeroepen en afgenomen. Door het enkele verloop van de termijn is de koper in gebreke en heeft VKE het recht de order al dan niet te annuleren dan wel de zaken te verzenden.
b. Alle kosten, bij VKE ontstaan wegens niet- of niet tijdige afname van de zaken, komen voor rekening van de koper. Indien de koper de door hem bestelde zaken niet tijdig afneemt, is VKE bevoegd om de niet tijdig afgenomen zaken voor rekening en risico van de koper op te slaan, onverminderd de verplichting van de koper tot betaling van de bestelde zaken.

6. OVERMACHT:

a. Omstandigheden van dien aard, dat het vorderen van levering of verdere nakoming van de overeenkomst
jegens één der partijen kennelijk onredelijk zou zijn, of feitelijk onmogelijk, gelden voor die partij als overmacht. In geval van overmacht is VKE niet verplicht de overeenkomst voort te zetten, noch gehouden tot enigerlei schadevergoeding. Bij voortdurende overmacht geldt de overeenkomst, voor zover die nog niet is nagekomen,
als van rechtswege ontbonden, doch in zodanig geval is koper/opdrachtgever wel gehouden de voor de situatie
van de overmacht geleverde toestand is geëindigd.
b. Indien VKE door een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt, verhinderd zal zijn te leveren, zal zij het recht hebben de levertijd te verlengen met de duur van de overmacht dan wel de order, voor zover deze nog niet is uitgevoerd, te annuleren.
c. Als overmacht zullen onder meer gelden, naast hetgeen daaromtrent in de wet en de jurisprudentie wordt begrepen, alle van buitenkomende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop VKE geen invloed kan uitoefenen doch waardoor niet in staat is haar verplichtingen na te komen. Als overmacht heeft onder andere te gelden, oorlog, oproer, rellen, molest, staking (in het eigen bedrijf of bij derden) en uitsluiting, stremming van de aanvoer, breuk van machines en/of gereedschappen, niet beschikbaar zijn van vervoer, stagnaties in de aanvoer, overheidsmaatregelen (Covid-19), weersomstandigheden alsmede iedere omstandigheid welke dan ook, waardoor het voor VKE redelijkerwijs gesproken onmogelijk is om op normale wijze te leveren.
d. VKE kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de Opdrachtgever.
e. Voor zoveel VKE ten tijde van het intreden van overmacht haar verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is VKE gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. De opdrachtgever is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake van een afzonderlijke overeenkomst.

7. BETALING:

a. VKE is gerechtigd iedere gedeeltelijke levering of gedeeltelijk uitgevoerde werkzaamheden welke deel uitmaken van een grotere opdracht naar rato van levering of voortgang te factureren. Evenzeer is VKE gerechtigd meerwerk voor 50% bij opdracht te factureren, de overige 50% bij oplevering. Minderwerk wordt op de laatste factuur in mindering gebracht, dit met inachtneming van artikel 2h van deze voorwaarden. Betaling van door VKE geleverde zaken, dan wel verrichte werkzaamheden dient contant te geschieden bij aflevering, behoudens een andersluidende aangeduide termijn op de factuur, dan wel uiterlijk binnen 14 dagen na factuurdatum zonder enige korting en op een door ons aan t wijzen bank- of girorekening, dan wel in contanten op ons kantoor. Verrekening wordt uitdrukkelijk uitgesloten, behoudens ingeval van andersluidende dwingende wetsbepalingen. b. Indien betaling niet contant plaatsvindt, dan wel bij gebreke van een betaling uiterlijk op de vervaldag als

bedoeld in par. 7. sub a., verkeert koper/opdrachtgever van rechtswege in verzuim, zonder dat daartoe een sommatie, dan wel ingebrekestelling, vereist zal zijn. In zodanig geval is onze totale vordering, ook die betrekkelijk tot nog niet vervallen facturen, terstond en ineens opeisbaar.
c. Koper/opdrachtgever is als dan een rente van 1% per maand of een gedeelte daarvan verschuldigd. Voorts is koper/opdrachtgever verschuldigd alle kosten, zowel gerechtelijke, als buitengerechtelijke, welke wij moeten maken om tot de voldoening van onze vordering te geraken. De buitengerechtelijke incassokosten bij het uit handen geven van vorderingen belopen 15% van het ter incasso gegeven bedrag, zulks zonder een maximum en met een minimum van € 350,00. Uit het enkele feit, dat wij ons verzekeren van de hulp van een derde om tot incasso te geraken, blijkt de hoogte van en de gehoudenheid van koper/opdrachtgever tot het betalen van de buitengerechtelijke incassokosten.

d. Indien door ons wordt overgegaan tot het aanvragen van het faillissement van koper/opdrachtgever, dan is deze eveneens de in het desbetreffende arrondissement gebruikelijke kosten van een faillissementsaanvraag verschuldigd.
e. Indien koper/opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, hem surséance van betaling wordt verleend, hij tot liquidatie of verkoop van zijn bedrijf overgaat, beslag op diens goederen of een gedeelte daarvan wordt gelegd – ongeacht enig getroffen regeling, dan wel niet verstreken betalingstermijnen – dan is onze vordering ineens opeisbaar, dan wel hebben wij het recht de overeenkomst door eenvoudige mededeling en zonder dat rechtelijke tussenkomst vereist zal zijn geheel of gedeeltelijk te ontbinden, een en ander onverminderd ons recht op vergoeding van schade, gederfde winst, rente en ontstane kosten daaronder begrepen.

f. Zolang koper/opdrachtgever niet volledig aan diens betalingsverplichting heeft voldaan, is VKE niet gehouden verdere leveranties te doen en haar prestatie(s) op te schorten, hetgeen evenzeer geldt voor naar haar oordeel verminderde kredietwaardigheid van koper/opdrachtgever. Te allen tijde heeft VKE het recht zekerheid voor de betaling van leveranties te verlangen, terwijl zij bij gebreke van een verlangde zekerheidsstelling gerechtigd is de nakoming van de overeenkomst, voor zover nog niet uitgevoerd, op te schorten, zulks zonder enigerlei gehoudenheid tot schadevergoeding, één en ander onverminderd het recht op vergoeding van schade, gederfde winst, rente en ontstane kosten.

8. EIGENDOMSVOORBEHOUD:

a. Alle door VKE in het kader van de overeenkomst geleverde zaken blijven uitsluitend eigendom van VKE totdat de Opdrachtgever alle verplichtingen uit de met VKE gesloten overeenkomst(en) deugdelijk is nagekomen, waaronder in ieder geval de vorderingen genoemd in art. 3:92 lid 2 BW. Dit geldt ook wanneer enkele of alle vorderingen aan de Opdrachtgever via rekening-courant worden opgenomen en het saldo is opgemaakt en erkend.
b. Door VKE geleverde zaken, die ingevolge lid 1. onder het uitgebreid eigendomsvoorbehoud vallen, mogen niet worden doorverkocht en mogen nimmer als betaalmiddel worden gebruikt. De opdrachtgever is niet bevoegd om de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden of op enige andere wijze te bezwaren. De Opdrachtgever ondersteunt VKE bij alle maatregelen die nodig zijn om de eigendommen van VKE te beschermen. De Opdrachtgever stelt VKE onmiddellijk op de hoogte wanneer er gevaar voor eigendommen van VKE ontstaat. Dat geldt in het bijzonder voor disposities van derden of officiële maatregelen (derdenbeslag, beslaglegging, etc.). De Opdrachtgever zal op eigen kosten een verzekering tegen diefstal, brand en waterschade en andere risico’s afsluiten voor de geleverde goederen tot de volledige betaling van de aankoopprijs.
c. De opdrachtgever dient steeds al hetgeen te doen dat redelijkerwijs van hem verwacht mag worden om de eigendomsrechten van VKE veilig te stellen.
d. Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, dan is de Opdrachtgever verplicht om VKE daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
e. Binnen dit eigendomsvoorbehoud is bij contractbreuk door de Opdrachtgever, in het bijzonder in geval van wanbetaling, na diverse maningen of bij dreigende insolventie van de Opdrachtgever, is VKE gerechtigd de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen terug te nemen en de Opdrachtgever is verplicht ze te overhandigen. Deze regeling geldt ook in geval van terugname van conditionele goederen in een lopende faillissementsprocedure.
f. Alle be-of verwerking van de goederen die onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd (conditionele goederen) wordt door de Opdrachtgever van VKE uitgevoerd zonder dat daaruit voor laatstgenoemde verplichtingen ontstaan. Als uit de verwerking, verbinding, vermenging of het combineren van de conditionele goederen met andere goederen die niet aan VKE toebehoren een nieuw product ontstaat, dan heeft VKE recht op het daaruit resulterende mede-eigendomsaandeel in verhouding tot de waarde van de conditionele goederen ten opzichte van de overige verwerkte goederen op het moment van verwerken, verbinden, vermengen of combineren. Verwerft de Opdrachtgever het volledige eigendom van het nieuwe product, dan zijn de contractpartijen het erover eens dat de Opdrachtgever VKE in verhouding tot de waarde van de verwerkte of verbonden, vermengde of gecombineerde goederen mede-eigendom van het nieuwe product toestaat en dit

kosteloos voor VKE bewaard.
g. Worden conditionele goederen als essentieel component geïntegreerd in een groter geheel (b.v. gebouw of grond) van een derde, dan staat de Opdrachtgever nu al de tegen die derde of degene die het aanbelangd ontstane vorderingen op vergoedingen af ten bedrage van de hoogte van de conditionele goederen met alle nevenrechten; waaronder verlening van een hypothecaire zekerheid. VKE aanvaardt deze toewijzing.
h. Worden conditionele goederen als component geïntegreerd in het grotere geheel van de koper, dan staat de opdrachtgever nu al de uit de commerciële verkoop van dat object of de rechten van de daarop ontstane vorderingen af ten bedrage van de hoogte van de conditionele goederen met alle nevenrechten. VKE aanvaardt deze toewijzing.
i. Voor het geval VKE haar in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft de opdrachtgever bij voorbaat onvoorwaardelijke en niet herroepelijke toestemming aan VKE en door VKE aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van VKE zich bevinden en die zaken terug te nemen.
j. Op de geleverde goederen van VKE rust een pandrecht ten gunste van VKE

9. RECLAMES:

a. Reclames betreffende geleverde zaken moeten binnen 8 dagen na levering of nadat koper redelijkerwijs heeft kunnen ontdekken dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt, schriftelijk bij VKE zijn ingediend. Nadien ingediende reclames worden niet in behandeling genomen. Voor consumenten betreft de termijn waarbinnen dient te worden gereclameerd 2 maanden nadat zij redelijkerwijs hebben kunnen ontdekken dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt. Slechts indien en voor zover de reclamatie gegrond bevonden wordt, schort dit de betalingsverplichting van de opdrachtgever op, uitsluitend met betrekking tot betreffende (deel)prestatie, tot het moment waarop de reclamatie is afgewikkeld.

b. Gebreken bij een deel der geleverde zaken geven de koper/opdrachtgever niet het recht tot afkeuring/weigering van de gehele partij. Bij een eventuele reclame is koper/opdrachtgever verplicht VKE in de gelegenheid te stellen de gestelde ondeugdelijkheid te onderzoeken, bij gebreke waarvan het recht op vordering tot herstel of vervangende levering komt te vervallen. Mocht de reclame door VKE gerechtvaardigd worden geacht, dan is de aansprakelijkheid beperkt tot den hoogste het gefactureerde bedrag, dan wel tot het bedrag waarvoor VKE in redelijkheid verzekerd is. VKE is bij ongegronde reclamaties gerechtigd om de door haar gemaakte kosten aan de opdrachtgever in rekening te brengen. Indien na tijdig reclameren VKE de reclamatie afwijst en de opdrachtgever haar claim handhaaft, is VKE gerechtigd om door een onpartijdige deskundige op kosten van ongelijk een voor beide partijen bindend rapport te laten opmaken.

c. De koper/opdrachtgever kan geen aanspraak maken op vergoeding van schade, veroorzaakt door het onzorgvuldig openen van de verpakking door koper/opdrachtgever.
d. Geringe afwijkingen in kwaliteit, maten en afwerking welke technisch niet te voorkomen zijn of in de onderhavige branche algemeen worden aanvaard, leveren nimmer enige grond op voor reclames.

e. VKE aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade aan goederen of letsel aan personen. teweeggebracht door zaken die zij heeft geleverd of werkzaamheden die zij heeft uitgevoerd, behoudens in geval van opzet of grove schuld en behoudens het geval zij krachtens dwingendrechtelijke bepalingen aansprakelijk is. De aansprakelijkheid is beperkt tot het gefactureerde bedrag dan wel het bedrag waarvoor in redelijkheid verzekerd is

f. Mededelingen omtrent het in dit artikel bepaalde zijn slechts van kracht, indien deze schriftelijk door VKE zijn bevestigd, behoudens in geval van andersluidende dwingende wetsbepalingen. In afwijking van de wettelijke verjaringstermijnen, bedraagt de verjaringstermijn van alle vorderingen en verweren jegens VKE en de door VKE bij de uitvoering van een overeenkomst betrokken derden, één jaar.

10. CALAMITEITEN / ONTBINDING:

1. Ingeval de opdrachtgever:
a. in staat van faillissement wordt verklaard, tot boedelafstand overgaat, een verzoek tot surséance van betaling indient dan wel beslag op het geheel of een gedeelte van zijn eigendommen wordt gelegd,
b. komt te overlijden of onder curatele wordt gesteld,
c. nalaat een factuurbedrag of een gedeelte daarvan binnen de daarvoor gestelde termijn te voldoen,
d. de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;
e. bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is;
f. door de vertraging aan zijn zijde niet langer van VKE kan worden gevergd dat zij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen,
h. VKE kenbaar maakt tot verkoop over te willen gaan van het object waarin of waaraan VKE haar werkzaamheden (moet) verrichten, staat het VKE vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen danwel de order of overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting harerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van VKE op de Opdrachtgever zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar onverminderd het recht van VKE op vergoeding van kosten, schaden en interesten.
i. Indien na het sluiten van de overeenkomst VKE ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen, kan VKE de overeenkomst zonder ingebrekestelling ontbinden.
j. Indien de Opdrachtgever een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, dan zullen de daarvoor bestelde of gereedgemaakte zaken, vermeerderd met de eventuele aan- afvoer- en afleveringskosten daarvan en de voor de uitvoering van de overeenkomst gereserveerde arbeidstijd, integraal aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht.

11. AANSPRAKELIJKHEID:

a. Indien VKE aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.
b. VKE is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat VKE is uitgegaan van door of namens de Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens. Alle adviezen worden door VKE naar beste weten verstrekt, doch zijn geheel vrijblijvend en VKE is dienaangaande niet aansprakelijk.

c. De aansprakelijkheid van VKE is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag der uitkering van haar verzekeraar in voorkomend geval.
d. VKE is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade en niet voor indirecte schade.
e. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze algemene voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van VKE aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zover deze aan VKE toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.

f. De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van VKE.
g. VKE is nimmer aansprakelijk voor gevolgschade. Evenmin is VKE aansprakelijk voor kosten, schade en interesten die het gevolg zijn van daden, nalatigheden of adviezen van personen in dienst van VKE en/of personen die door VKE worden ingeschakeld bij de uitvoering van de overeenkomst.

12. VRIJWARING:

a. De Opdrachtgever vrijwaart VKE voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan anderen dan aan VKE toerekenbaar is.
b. Indien VKE uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de Opdrachtgever gehouden VKE zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de Opdrachtgever in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is VKE, zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade die aan de zijde van VKE en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de Opdrachtgever.

13. UITVOERING VAN WERKZAAMHEDEN:

a. Ten aanzien van verrichte werkzaamheden dient elke reclame binnen 8 dagen na uitvoering van de werkzaamheden, en indien ontdekking niet redelijkerwijze mogelijk is binnen 8 dagen nadat het gesprek bij normale oplettendheid kon worden ontdekt. Schriftelijk bij VKE te zijn ingediend, zulks op straffe van verval van het recht te reclameren tegen verrichte werkzaamheden.

b. VKE is niet gehouden schade te vergoeden, ontstaan bij de uitvoering van werkzaamheden aan goederen van de opdrachtgever of van derden tenzij deze schade, voor zover deze geen brand- of stormschade is, het gevolg is van opzet of grove schuld van VKE of haar medewerkers.
c. VKE is gerechtigd alle goederen die opdrachtgever ter bewerking of verwerking ter beschikking stelt, zowel de bewerkte als de onbewerkte, onder zich te houden totdat de haar verrichte werkzaamheden geheel door opdrachtgever zijn voldaan. Met betrekking tot dit retentierecht worden alle door de opdrachtgever aan VKE verstrekte opdrachten als één doorlopende onder beschouwd, zodat het retentierecht op de betreffende goederen blijft rusten, totdat de opdrachtgever alle door VKE verrichte werkzaamheden heeft betaald, ook al zijn de werkzaamheden welke aan de afgegeven goederen zelf zijn verricht, reeds door de opdrachtgever betaald.
d. De opdrachtgever is gehouden het object/onroerende zaak waarin of waaraan de opgedragen werkzaamheden dienen te worden gericht, tegen brand- en stormschade te verzekeren, VKE aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, aan het object/onroerende zaak toegebracht als gevolg van brand of storm, behoudens in geval van opzet of grove schuld.
e. Behoudens een toerekenbare tekortkoming van VKE is de opdrachtgever aansprakelijk voor ontvreemding en beschadiging van zaken, materialen en gereedschappen van VKE indien deze zich in of bij het perceel bevinden, waarin of waaraan de werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd. De opdrachtgevers is gehouden de dienaangaande door VKE geleden schade te vergoeden.
f. Beschadiging of breuk van glas, opgetreden nadat VKE dit heeft geplaatst, komt- behoudens in het geval van een gebrek aan het geleverde- voor rekening van de opdrachtgever. VKE is nimmer gehouden tot schadevergoeding, behoudens in geval van haar opzet of grove schuld.
g. Indien de opdrachtgever materialen ter beschikking stelt waarin of waaraan werkzaamheden moeten worden uitgevoerd dan wel door of namens de opdrachtgever bij de uitvoering van werkzaamheden het gebruik van bepaalde materialen wordt bedongen, is VKE nimmer aansprakelijk voor gebreken en de eventueel daaruit voortvloeiende schade, die door juist gebruik van die materialen ontstaat, hetzij aan het werk hetzij voor vervolgschade.
h. Indien materialen door de opdrachtgever zullen worden aangeleverd is de opdrachtgever aansprakelijk voor de gevolgen van het niet- of niet tijdig aanwezig zijn van de materialen op het werk. Voorts is VKE niet aansprakelijk voor de gevolgen van foutieve maatvoering van de aan haar door opdrachtgever ter beschikking gestelde materialen.
i. De opdrachtgever dient VKE terstond in kennis te stellen van het feit, dat het object/onroerend goed waaraan of waarin de werkzaamheden dienen te worden verricht, wordt verkocht. Deze verplichting bestaat eveneens indien de werkzaamheden reeds zijn uitgevoerd, doch de vorderingen van VKE nog niet geheel zijn voldaan.

j. Indien termijnbetaling is overeengekomen, zal de slotbetaling plaatsvinden uiterlijk 2 weken nadat de eindoplevering door VKE heeft plaatsgevonden.
k. Alle door VKE te maken kosten als gevolg van het uitblijven van door een opdrachtgever ingevolge de Wet Ketenaansprakelijkheid voorgeschreven storting van sociale premies en loonbelasting, zijn voor rekening van de opdrachtgever.

l. Voor zover daarvan in dit artikel niet nadrukkelijk is afgeweken of de aard van de werkzaamheden zich daartegen niet verzet, zijn de bepalingen van de artikelen 1 tot en met 9, 11 en 12 op de uitvoering van werkzaamheden onverkort van kracht.

14. ONTWERPEN EN TEKENINGEN:

a. De door of namens VKE gemaakte ontwerpen, afbeeldingen, omschrijvingen, tekeningen, modellen, begrotingen en calculaties e.d., blijven te allen tijde haar eigendom.
b. De opdrachtgever/koper dient zich te onthouden van inbreuken op de rechten van intellectuele eigendom, zoals daar zijn bijvoorbeeld auteursrechten en octrooirechten. bij inbreuk op deze andere rechten van derden vrijwaart de koper/opdrachtgever VKE tegen aanspraken van derden dienaangaande.
c. Door het VKE ter hand stellen van enig ontwerp, goed of tekening, welke voor VKE als instructie bij de opdracht dienen, verklaart de koper/opdrachtgever dat geen inbreuk op het auteursrecht, octrooirecht of industrieel eigendomsrecht van derden wordt gemaakt en vrijwaart hij VKE in en buiten rechte voor alle gevolgen, zowel financiële als ander, voorvloeiende uit het gebruik van genoemd ontwerp, goed of tekening dan wel van uitvoering van de desbetreffende opdracht.

15. GESCHILLEN:

Alle geschillen uit door VKE gesloten overeenkomsten zullen- behoudens voor zover dwingendrechtelijke bepalingen anders bepalen- naar Nederlands Recht worden bevecht door de bevoegde Rechtbank Gelderland locatie Zutphen , onverminderd het recht van VKE om de opdrachtgever/koper te dagvaarden voor de bevoegde rechter van zijn of haar woonplaats.

Deze algemene voorwaarden zijn te downloaden op onze website en op te vragen bij VKE Apeldoorn.